7 tips om uw kalveren te ondersteunen in de koude winterperiode

8 februari 2021

wintersekou

Voor kalveren in de eerste levensmaand is de winter een risicoperiode. Voor elke graad onder de 10°C heeft een jong kalf 2% meer energie uit melk nodig om zichzelf warm te houden. Als het kalf ziek is of de vacht nat is, dan stijgt deze energiebehoefte. Tevens neemt een kalf minder voedingsstoffen op wanneer deze diarree heeft. Er volgen enkele adviezen om een optimale groei en gezondheid bij de jongste kalveren tijdens koude perioden te behalen:

  1. Optimaliseer de biestvoorziening. Dit om de weerstand van de kalveren te optimaliseren. Werken volgens het VVV (VlugVaakVeel)-principe is hierbij een must. Mocht u twijfelen aan de kwaliteit (concentratie antistoffen) van de biest van uw koeien, dan kunt u altijd wat biest testen. Met een refractometer kunt u bepalen of de biest aan de hoogste eisen voldoet.
  2. Geef meer melk. Hang een thermometer in het hok. Is de staltemperatuur gemiddeld 5°C, voer dan 10% meer! Daalt de temperatuur naar 0°C, voer dan 20% meer! Daalt de temperatuur nog verder, voer dan 25% meer melk. Doe dit bij voorkeur met een extra (derde) voeding.
  3. Gebruik goede kalvermelk. Vooral in de eerste levensweken is een goed melkpoeder, zoals bijvoorbeeld Sprayfo Delta, de basis voor een gezonde en snelle opfok van uw kalveren. Het is de juiste investering voor een rendabele opfok. Goedkoop is hierbij duurkoop!
  4. Voer de melk op de juiste temperatuur. Het is belangrijk de melk rond 40°C te verstrekken. Hierdoor gaat er geen onnodige energie van het kalf verloren. De kalveren drinken bij voorkeur via een speen. Beide maatregelen hebben als voordeel dat de melk beter in de lebmaag terecht komt en de kans op een pensdrinker (kleischijter) vermindert.
  5. Gebruik een kalverdek. Door het gebruik van een kalverdek in de eerste weken, verliest een kalf minder warmte en houd het zijn lichaamswarmte eenvoudiger op peil. Het kalf heeft minder energie nodig om op temperatuur te blijven.
  6. Gebruik ruim strooisel. Kalveren moeten tochtvrij en droog liggen, in een nest. Doe zelf de knie test en ga op uw knieën in het hok om te testen of het hok nog droog is. Wordt het vochtig, dan is het de hoogste tijd het hok uit te mesten. Het is een goed idee om bijvoorbeeld een pak zaagsel, gemalen koolzaadstro of gemalen vlas uit te strooien, dan blijft het hok een tijdlang perfect droog.
  7. Gebruik een warmtelamp bij pasgeboren kalveren. Deze zijn erg gevoelig voor de buitentemperatuur. Hang de eerste 24 uur een warmtelamp boven het kalf als het in de kalverstal kouder is dan 10 °C. Zo drogen kalveren eerder op en houden ze makkelijker hun lichaamstemperatuur op peil.

Door bovenstaande maatregelen heeft het kalf meer weerstand tegen diarree en luchtwegproblemen. Tevens zal het kalf beter groeien, omdat ze minder energie nodig heeft om zich warm te houden. Dit betekent meer groei per kg voer en minder ziekteproblemen en -kosten. 

Klik hier om warm de winter door te komen met Sprayfo

Meer advies?

Onze opfokspecialisten in uw regio helpen u graag.

Sierd Tappel
Team Lead V2F Rundvee Utrecht
M
+31 (0)6 832 854 85
E
Sierd Tappel
Mark Kleine
Opfokspecialist Groningen en Drenthe
M
+31 (0)6 10 224 243
E
Mark Kleine
Wim Twisk
Opfokspecialist Noord- & Zuid-Holland en Flevoland
M
+31 (0)6 51 419 940
E
Wim Twisk
Hans Wansink
Opfokspecialist Gelderland
M
+31 (0)6 51 577 058
E
Hans Wansink
Jan-Willem Elsenga
Opfokspecialist Overijssel
M
+31 (0)6 53 375 548
E
Jan-Willem Elsenga
Laura Surink
Opfokspecialist Noord-Brabant en Zeeland
M
+31 (0)6 82 614 943
E
Laura Surink
Baziel van Doorne
Opfokspecialist Oost- en West Vlaanderen
T
+32 (0)470 98 63 01
E
Baziel van Doorne
Tjeerd van den Ende
Opfokspecialist België (overige provincies) en Luxemburg
M
+32 (0)473 933 093
E
Tjeerd van den Ende
Elske Bruinsma - van Balen
Opfokspecialist Friesland
M
+31 (0)6 209 711 68
E
Elske Bruinsma - van Balen
Joline Blockx
Technical specialist Antwerpen
M
+32 (0)473 533 121
E
Joline Blockx